Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce

zondag 18 augustus 2013

Column Human Terms: PTSS opgelopen terwijl ik hulp verleende aan hen die dit behoeven

De vele berichten en conclusies over het 24/7 loket voor PTSS en het bekijken van talloze dossiers van collega’s die hier sinds jaar en dag al mee te kampen hebben, laten mij terugdenken aan een specifiek geval in een politieloopbaan. Waarschijnlijk heeft het noodlot mbt oplopen van PTSS voor een diender hier onbarmhartig hard toegeslagen.   
De politie(k) doet er goed aan om snel over te gaan tot snelle actie om collega’s maar zeer zeker ook hun gezinnen te ondersteunen. De geestelijke- en fysieke verwondingen, opgelopen tijdens hun vele dienstuitoefeningen zijn niet meer weg te strepen. Zij hebben geprobeerd om het verschil te maken in de openbare rechtsorde. Ze hebben niet nagedacht (geen tijd meer voor) en zijn vaak onverschrokken te werk gegaan. Deze helden moeten geholpen worden. Het geweld is bijkans in hun aangezicht ontploft. Diep respect, hulp en opvang zou en moet hun deelgenoot worden. Uiteraard hun thuisbasis ook.
Ik heb een tijd geleden de uitspraak gelezen van een freefighter die buiten de ring een opponente had uitgezocht die totaal geen vechtsportervaring heeft. Zij werkt bij de politie en is daardoor een gecertificeerde schriftelijke vechtmachine. Jawel hoor want als je groen positief bent afgevinkt bij politie IBT lessen (IBT= integrale beroepsvaardigheidstraining politie) en dan pas mag je welbewapend rondhuppelen on DANGER STREETS. Jij en al je geweldsmiddelen aan je riem (6 kilo in gewicht) kunnen de hele wereld en iedereen erop, aan. Wie niet luisteren wil moet dan maar voelen! Zo zou het moeten zijn en niet anders. Vele burgers denken dat de politie dagelijks smeed aan haar praktijk kernkwaliteiten en zelfbehoud voor praktijksituaties. De criminaliteit in NL dendert echter voort als een op hol geslagen trein in tegenovergestelde -criminele- richting EN trekt zich hier helemaal niets van aan. Ze lachen om onze IBT vaardigheden. Dat blijkt elke dag weer op GTP.
Wat was er in deze casus gebeurd? Een vrouwelijke collega werd bijna doodgeslagen. Voor vrouwen moet je als man/hombre sowieso hetzelfde respect hebben als voor moeder natuur. Zonder vrouwen -In uniform met of zonder wulpse rondingen al helemaal- gaat namelijk niets!.  Respect hebben en hun op handen dragen zo hoort het te zijn. Zonder moeder de vrouw zijn wij mannen allemaal maar miezerige hoopjes ellende die door elkaar lopen en kwaken. In een mannen gedoceerde uniform wereld maken zij toch vaak het goede “verschil”.
Een vrouw slaan is en blijft onmannelijk. Er zijn culturen waar ze minder aan geweld tegen vrouwen hechten, maar dan toch. Als je als man ook nog een vechtsporttijger bent, dan al helemaal.  Stel voor deze collega in kwestie is je vrouw, je kind of je moeder, want dan?
In ieder geval werd haar mishandelaar aangehouden. Hij heeft met succes het strafvorderlijke circus doorlopen. Advocaten stonden hem bij en pasten listige kunstgrepen toe om de rechters in hun beredeneringen aan het wankelen te krijgen cq gerede twijfels te zaaien. De uiteindelijke uitkomst was dat de rechters zwichtten voor te minimaal bewijs…….!
Vooral poging tot doodslag in combinatie met sorry, moeilijke jeugd, detentie, ik was niet helder in mijn geest, ik sla er graag op los, ptss van mezelf in oorlogsgebied opgelopen, mijn tegenstander moet knock out. Meer negatieve superlatieven mag en kunt u zelf bedenken…
De verdachte had  namelijk een van zijn vuisten keihard in het gezicht van de vrouwelijke collega geplant, waarna zij achterover klapte  en haar hoofd op de weg bijkans uiteen spatte. Even later plofte de rest van haar lichaam haar hoofd achterna. Auw auw dat deed en doet haar nog steeds heel veel fysieke- maar ook emotionele pijn.  Deze dader/verdachte paste zulk zwaar geweld vaker BUITEN de ring toe, leert ons de uitgebreide Justitiële docu, over hem.
Deze daad bracht veel ellende en had langdurig fysiek en emotioneel letsel en re-integratie tot gevolg. PTSS mag niet ondenkbeeldig worden geacht bij dit scala van zeer zware verwondingen. Hevig onder invloed van alcohol en/of drugs  werd ook nog door deze freefighter een politieauto aan gort getrapt. Hoezo buitensporig geweld. De verdachte werd ja ja, ook nog gepepperd en hij kan zich uiteraard achteraf niets meer herinneren van zijn daden!
De officier van justitie legde destijds een fikse straf op. Want gelet op het aangewende geweld in combinatie met zijn forse postuur en -ervaring, kan dit makkelijk worden gelijkgesteld aan een forse klap met een honkbalknuppel. Overlevingskansen dus nihil voor het slachtoffer…. Of daar ook nog de anabolen in het spel zijn, dat weet ik niet.
De raadsman pleitte natuurlijk voor vrijspraak.  De rechtbank volgde de twijfelzaaiingen in het pleidooi van de raadsman.  Deze verdachte heeft gekregen een voorwaardelijke straf, een geldboete, en een proeftijd van 2 jaar en hij moet bereikbaar zijn en blijven.

Wat had de vrouwelijke collega dan moeten doen, weglopen? Dan had die freefighter mogelijk een ander slachtoffer uitgekozen. Was er tijd om assistentie aan te vragen. Dat zijn dingen die nooit meer beantwoord kunnen worden. Deze geweldspiraal heeft zich kennelijk als een wilde tornado aangediend……en is in haar aangezicht ontploft.
Human Terms

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
Aangepast zoeken